Skip to main content
Δημοσίευση: Δευτέρα, 30/01/2023 - 11:50

Τι κουζινα να φτιάξω που θα καλύπτει τις ανάγκες μου;

Τα τελευταία χρόνια, η κουζίνα έχει μετατραπεί από έναν χώρο με συγκεκριμένη χρήση , σε έναν πολυλειτουργικό χώρο, στην οποία εκτελείται καθημερινά ένα μεγάλο πλήθος εργασιών. Εκτός από τον χώρο προετοιμασίας και απόλαυσης των γευμάτων, πλέον αποτελεί και τον χώρο που ορισμένοι από εμάς εργάζονται, ή που τα παιδιά διαβάζουν τα μαθήματα τους. Καθώς λοιπόν οι ανάγκες μιας κουζίνας αλλάζουν, γεννάται εύκολα το ερώτημα σχετικά με το “Τι κουζίνα να φτιάξω που θα καλύπτει τις ανάγκες μου”;

Όποιες λοιπόν και να είναι αυτές οι ανάγκες, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα είδη της κουζίνας και πώς μπορείτε να τα διαμορφώσετε για τον χώρο σας. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω ποια είναι τα χαρακτηριστικά της κάθε κουζίνας και για ποιες περιπτώσεις είναι κατάλληλα, ώστε να επιλέξετε τα κατάλληλα για εσάς.

Τι θα πρέπει να υπολογίσετε πριν τον σχεδιασμό της κουζίνας σας

Γυναίκα μπροστά από σχέδια κουζίνας

Βασική απάντηση στο ερώτημα σχετικά με το τι κουζίνα να σχεδιάσω δεν είναι άλλη από την δημιουργία μιας κουζίνας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας. Υπολογίστε το πόσο συχνά θα χρησιμοποιείται η κουζίνα, καθώς και το πλήθος των λειτουργιών που θα έχει. Βασικά ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσετε περιλαμβάνουν: “Από πόσα άτομα απαρτίζεται μια οικογένεια;”, “ Έχετε μικρά παιδιά ή εφήβους;” “Θα μπορείτε να προσέχετε τα παιδιά σας όσο μαγειρεύετε;”. Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα παίζουν σημαντικό ρόλο στη δομή και τη λειτουργία της κουζίνας σας.

Εξίσου σημαντικό όμως είναι και το μέγεθος και το σχήμα της κουζίνας. Είτε πρόκειται για μια μεγάλη, ή μικρή κουζίνα, είναι χρήσιμο να έχετε στο μυαλό σας την ιδέα του “τριγώνου εργασίας”.

Το τρίγωνο εργασίας, γνωστό και ως “τρίγωνο κουζίνας”, αποτελεί ένα πλαίσιο οργάνωσης και σχεδιασμού βασισμένο γύρω από τις τρεις βασικές συσκευές της κουζίνας, δηλαδή το ψυγείο, τον φούρνο, καθώς και τον νεροχύτη. Στόχος είναι η έξυπνη τοποθέτηση αυτών τον τριών στοιχείων σε ένα νοητό τρίγωνο, για την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε αυτά. Η προσέγγιση αυτή λειτουργεί αποτελεσματικά στα περισσότερα είδη κουζίνας, καθώς επιτρέπει την εύκολη και εργονομική κίνηση στον χώρο χωρίς κάποια παρεμπόδιση, ιδιαίτερα όταν πραγματοποιούνται πολλές εργασίες ταυτόχρονα, όπως για παράδειγμα το μαγείρεμα και το πλύσιμο των πιάτων.

Υπάρχει κάποια εναλλακτική στο τρίγωνο εργασίας;

Χωρισμένη κουζίνα με βάση το τρίγωνο εργασίας

Το τρίγωνο εργασίας αποτελεί μια χρήσιμη κατεύθυνση σχετικά με τον σχεδιασμό μιας κουζίνας, χωρίς ωστόσο να είναι απαραίτητο βασιστείτε μόνο σε αυτή. Η οργάνωση της κουζίνας σε “ζώνες” όπου θα πραγματοποιείται η κάθε διεργασία, όπως για παράδειγμα το μαγείρεμα, το συμμάζεμα, η κατανάλωση των γευμάτων, και άλλου είδους διεργασίες αποτελεί μια έξυπνη πρακτική. Με αυτό τον τρόπο θα αξιοποιηθεί στο έπακρο κάθε σημείο της κουζίνας.

Ποια είναι τα είδη κουζίνας για κάθε τύπο χώρου;

Υπάρχουν αρκετά είδη και διατάξεις κουζίνας, τα οποία παρουσιάζουν μερικές διαφορές και βρίσκουν ανταπόκριση σε κάθε μέγεθος, στυλ και ανάγκες του κάθε χώρου. Ας δούμε λοιπόν τα χαρακτηριστικά που έχει ο κάθε τύπος, καθώς και το είδος του χώρου που είναι κατάλληλος.

Ευθεία κουζίνα

Ευθεία κουζίνα

Μια κουζίνα με ευθεία δομή αποτελείται από έναν πάγκο και ντουλάπια κουζίνας που εκτείνονται κατά μήκος ενός μόνο τοίχου. Αποτελεί έναν εύχρηστο τύπο κουζίνας, στον οποίο βρίσκει άμεσα ανταπόκριση το τρίγωνο κουζίνας που αναφέραμε παραπάνω. Επιπλέον, η ευθεία κουζίνα προσφέρει πολλές ιδέες για διακόσμηση.

Είναι κατάλληλη για: Μικρές κουζίνες, ή διαμερίσματα studio, καθώς προσφέρουν μεγάλη εξοικονόμηση χώρου.

Κουζίνα σε σχήμα Γ

Γωνιακή κουζίνα σε σχήμα γ

Μια κουζίνα σε σχήμα Γ αποτελεί ίσως και την πιο δημοφιλή δομή. Χάρη στην εργονομική τοποθέτηση των ντουλαπιών και των πάγκων κουζίνας, πραγματοποιείται η μέγιστη αξιοποίηση της. Επιπλέον, ο σχεδιασμός της προσφέρει εύκολο και άνετο μαγείρεμα.

Είναι κατάλληλη για: Μεγάλες οικογένειες, καθώς και για μικρούς χώρους κουζίνας

Κουζίνα σε σχήμα U

Κουζίνα σε σχήμα u

Σε περίπτωση που έχετε μεγάλη ανάγκη για αποθηκευτικούς χώρους, τότε μπορείτε να στραφείτε στην εξέλιξη της κουζίνας Γ και να προτιμήσετε την κουζίνα σε σχήμα U. Η κουζίνα αυτή αποτελεί τον ιδανικό χώρο για αποθήκευση, καθώς προσφέρει πολλούς και μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους.

Είναι κατάλληλη για: Οικογένειες με χώρο κουζίνας μεσαίου μεγέθους

Κουζίνα νησίδα

Κουζίνα με νησίδα

Μια κουζίνα νησίδα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τάσεις στα έπιπλα κουζίνας των τελευταίων ετών. Ο πάγκος μπορεί να λάβει πολλές ιδιότητες και να αποτελέσει προετοιμασίας των γευμάτων, ζώνη μαγειρέματος, καθώς και να μια mini τραπεζαρία.

Είναι κατάλληλη για: Κουζίνες με μεγάλη χωρητικότητα, ή ανοιχτού τύπου κουζίνες

Τι στυλ να επιλέξω για την κουζίνα μου;

Αφού γίνει η επιλογή για την οργάνωση, έρχεται η ώρα για την επιλογή του είδους της κουζίνας, καθώς και της διακόσμησης. Κι εδώ, οι επιλογές είναι πολλές. Ανάμεσα σε αυτές ανήκουν:

Κλασικές κουζίνες

Κλασσική κουζίνα

Ένα μεγάλο θετικό στοιχείο που έχουν οι κλασικές κουζίνες είναι ότι είναι πάντοτε διαχρονικές και δεν φεύγουν ποτέ από τις τάσεις του interior design. Φυσικά, μπορείτε πάντοτε να προσθέσετε το στυλ σας και να δώσετε μια μοντέρνα πινελιά επιλεγοντας μερικά γυάλινα ντουλάπια, πολύχρωμα και ιδιαίτερα διακοσμητικά στοιχεία, καθώς και μεταλλικά ή vintage πόμολα και ηλεκτρικές συσκευές.

Μοντέρνες κουζίνες

Μοντέρνα κουζίνα

Ο ορισμός της μοντέρνας κουζίνας καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κουζινών. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν τα χαρακτηριστικά που έχουν οι μοντέρνες κουζίνες. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν μια απλή εμφάνιση, γυαλιστερούς πάγκους, ντουλάπια χωρίς πλαίσια, καθώς και λεία έπιπλα κουζίνας, τα οποία ενσωματώνουν όλες τις νέες τάσεις.

Minimal κουζίνα

Minimal κουζίνα

Η minimal κουζίνα αποτελεί έναν σχεδιασμό ο οποίος πολλές φορές καταφέρνει να συνδυάσει άψογα το μοντέρνο και το κλασικό. Οι καθαρές και γεωμετρικές γραμμές, η δημιουργία αρκετών αποθηκευτικών χώρων συναντούν τη ζεστασιά που προσφέρει μια κλασική κουζίνα.

Ποιος είναι ο καλύτερος τύπος κουζίνας;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται από τη χρήση και τις απαιτήσεις που έχει η κάθε κουζίνα. Για παράδειγμα, η ευθεία κουζίνα αποτελεί την καλύτερη επιλογή για έναν στενό χώρο. Από την άλλη, αν πρόκειται πολλά άτομα να μαγειρέψουν στην ίδια κουζίνα, μια κουζίνα σε σχήμα Γ αποτελεί την ιδανική επιλογή.

Ανακαλύψτε μια μεγάλη συλλογή κλασικών και μοντέρνων κουζινών υψηλής αισθητικής και εργονομικού σχεδιασμού, κατάλληλες για κάθε χώρο στην εταιρεία Pagonas Home.

Κουζίνες Pagonas Home

Σχόλια

Προσθέστε Σχόλιο

Σας αρέσει αυτή η σειρά; Επικοινωνήστε μαζί μας!