Skip to main content
Δημοσίευση: Τρίτη, 08/02/2022 - 20:02

5 συμβουλές για μικρή κουζίνα: Πώς θα πετύχετε πλήρη αξιοποίηση του χώρου

Στα περισσότερα σπίτια η κουζίνα είναι αρκετά έως πολύ μικρή. Με τη λογική ότι χρησιμεύει ως ένας χώρος εργασίας για την προετοιμασία του φαγητού, οπότε δεν χρειάζεται να της δίνονται πολλά τετραγωνικά.

Αυτό, όμως, έχει ως αποτέλεσμα είτε η κουζίνα να καταλήγει χαοτική, με πράγματα που δεν χωράνε πουθενά, είτε απλά να μην ξέρουμε πώς να την αξιοποιήσουμε και να μη μας αρέσει καθόλου το αισθητικό της αποτέλεσμα.

Τα καλά νέα είναι ότι με τις κατάλληλες κινήσεις μπορούμε να κάνουμε μια μικρή κουζίνα να δείχνει (και να είναι) πολύ όμορφη, τακτοποιημένη και στιλάτη. Και παράλληλα να χωράει όλα όσα χρειαζόμαστε για κάθε περίσταση.

Ας δούμε μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές παρακάτω.

Ράφια και ντουλάπια μέχρι ψηλά

Το κλειδί στα μικρά δωμάτια είναι να αξιοποιούμε τον κάθετο χώρο που συνήθως μένει ανεκμετάλλευτος, για να κερδίσουμε μερικούς επιπλέον πόντους. Τι μπορείτε, δηλαδή, να κάνετε στην κουζίνα σας;

Να τοποθετήσετε επιτοίχια ράφια και ντουλάπια μέχρι ψηλά, ώστε να έχετε αποθηκευτικούς χώρους για τα πάντα. Φυσικά, στα πάνω ράφια θα βάλετε πράγματα που δεν τα χρειάζεστε συχνά και έτσι θα έχετε τον απαραίτητο χώρο για όλα όσα χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση.

Ράφια ψηλά σε τοίχο δίπλα σε παράθυρο σε μικρή κουζίνα
Απαραίτητα τα ψηλά ράφια σε μικρή κουζίνα, Unsplash.com

Πάγκος μπροστά στο παράθυρο

Το σημείο μπροστά στο παράθυρο της κουζίνας μένει συνήθως ανεκμετάλλευτο, εκτός αν αυτό είναι πάνω από το νεροχύτη. Αν δεν είναι, τότε μπορείτε να βάλετε έναν μικρό πάγκο (λίγο πιο φαρδύ από ένα περβάζι), στον οποίο θα μπορείτε να ακουμπάτε αντικείμενα που χρησιμοποιείτε συχνά (π.χ. τα μπαχαρικά ή τις κούπες του καφέ).

Αυτός ο πάγκος μπορεί φυσικά να λειτουργήσει και ως ένα μικρό τραπέζι για δύο, ώστε να αξιοποιήσετε και το τελευταίο εκατοστό χώρου.

Κοπέλα με τατουάζ μέσα στη κουζίνα κοιτάει από το παράθυρο
Αξιοποίηση όλου του χώρου σε μικρή κουζίνα, Unsplash.com

Ιδέες για το τραπέζι

Το τραπέζι της κουζίνας πιάνει τον περισσότερο χώρο, οπότε υπάρχει ο μύθος ότι μια μικρή κουζίνα δεν μπορεί να έχει καν τραπέζι. Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα έχετε ένα μεγάλο τραπέζι στη μέση του δωματίου, όμως υπάρχουν πολλές ακόμα εξαιρετικά βολικές λύσεις. Για παράδειγμα:

  • Πτυσσόμενο τραπέζι στον τοίχο: Ένα σπαστό τραπέζι που βιδώνει στον τοίχο ανοίγει, όταν το χρειάζεστε, και ύστερα διπλώνει, ώστε να μην πιάνει καθόλου χώρο. Είναι ιδανική επιλογή για να τρώνε ακόμα και τέσσερα άτομα.
  • Τραπέζι με ροδάκια: Το τραπέζι με ροδάκια μετακινείται εύκολα, οπότε είναι τέλειο για μικρούς χώρους. Ανάλογα με τη δουλειά που θέλετε να κάνετε, θα το πηγαίνετε όπου σας βολεύει και θα χρησιμεύει και ως πάγκος προετοιμασίας των γευμάτων.

Γυναίκα καθισμένη μπροστά σε μικρό τραπέζι κουζίνας με ανοιχτή μπαλκονόπορτα από πίσω
Κομψό μικρό τραπέζι κουζίνας για μικρό χώρο, Pexels.com

Σκαμπό

Είναι απίστευτο το πόσο χώρο πιάνουν οι καρέκλες σε μια κουζίνα και μάλιστα χωρίς λόγο. Είτε επιλέξετε ένα πτυσσόμενο ή μετακινούμενο τραπέζι είτε ένα κανονικό, μπορείτε απλά να έχετε μερικά χαμηλά σκαμπό. Τα σκαμπό κουζίνας τοποθετούνται κάτω από το τραπέζι, όταν τελειώσετε το φαγητό, οπότε δεν σας ενοχλούν καθόλου. Και παράλληλα, είναι όμορφα χάρη στη minimal εμφάνισή τους.

Ξύλινο μικρό τραπέζι με φυτά επάνω και ξύλινα σκαμπό κουζίνας
Σκαμπό και μικρή κουζίνα πάνε μαζί, Unsplash.com

Οπτικά εφέ για μικρές κουζίνες

Υπάρχουν διάφορα τρικ που μπορείτε να υιοθετήσετε, για να κάνετε την κουζίνα σας να δείχνει μεγαλύτερη. Τέτοια είναι:

  • Ανοιχτές αποχρώσεις, όπως λευκό και μπεζ, στους τοίχους και τα έπιπλα.
  • Έπιπλα κουζίνας με γυάλινες επιφάνειες που αντανακλούν το φως.
  • Καθρέφτης στον έναν τοίχο της κουζίνας που μεγαλώνει οπτικά τον χώρο.

Μπορεί όλα αυτά τα εφέ να μην σας δίνουν πραγματικούς επιπλέον χώρους κίνησης ή αποθήκευσης, όμως σας κάνουν να αισθάνεστε όμορφα και άνετα σε μια κουζίνα που φαίνεται πολύ μεγαλύτερη και άρα πιο ανοιχτόκαρδη.

Στην Pagonas Home θέτουμε ως προτεραιότητά μας την πλήρη κάλυψη των αναγκών του πελάτη μας σε κάθε project. Επικοινωνήστε μαζί μας, για να σχεδιάσουμε μαζί τη διαρρύθμιση και την επίπλωση της μικρής κουζίνας σας, ώστε να αξιοποιήσετε στο έπακρο όλο τον χώρο με έξυπνο τρόπο.

Σχόλια

Προσθέστε Σχόλιο

Σας αρέσει αυτή η σειρά; Επικοινωνήστε μαζί μας!